Разоружајте нападача и створите пријатеља од непријатеља

Share this:

У свакодневном животу и послу често се сусрећемо с незгодним људима. Познавање стереотипа о националном карактеру могло би да послужи до одређене мере да би се предвидело и разумело понашање припадника ове или оне националне заједнице, овог или оног народа. Но, према подели психолога постоје следећи типови људи, независно од типа нације или расе: тенк „Шерман“, детонатор, кукумавка, ћутљивко, антипротиван, свезналица и врдалама.

 Топ листа надреалиста

 

Велике теме и необичне ситуације, карактери које је тешко докучити и заплет који увек доноси а некада и прикрива изненађења, психолошки су профили разних типова људи. И управо то сазнање и објашњава чињеницу постојања конфликта. А шта је конфликт? Психолози кажу: „Отворени сукоб између две супротстављене групе или супротстављених појединаца“. Томас Пејн, британски писац и револуционар 18. века сликовито је описао конфликт: Што је сукоб тежи, то је тријумф величанственији“.

Који су узроци конфликта? Стручњаци за међуљудске односе наводе да постоји више разлога. То су конфликт са самим собом, потребе или жеље које нису задовољене, систем вредности који је стављен на проверу, стварање претпоставки, минимално знање… За успешнији живот добро је упознати карактере незгодних људи како бисмо могли да се адекватно поставимо. 

ТЕНК ШЕРМАН припада врсти људи коју класификујемо као нападаче. Та врста особа се понаша на увредљив начин. Оно што је карактеристично је да испољава презир према другима. Манир им је застрашивање других и посебно су жестоки у томе. Своје „жртве“ остављају у дефанзиви, побеђене и немоћне. Понашање им је препредено или окрутно, али оно што је најважније, они надјачају сваког с ким су принуђени да сарађују. И шта радити са таквом особом када уђе у Ваш живот? Прво и основно је да не улазите у свађу или сукоб. Свакако, дајте јој мало времена да се испразни. Заступајте своје ставове и мишљење, снажно и без извињења. Како ћете проћи, зависи само од тога да ли сте истрајни.

Често се сусрећемо И с особама које су у психологији сврстане у једну од следећих категорија:  

ДЕТОНАТОР је зловољан, пун срџбе и гнева. Његови потоци суза често су проткани бесом који је једва под контролом. Но, дешава се да особе тог типа потпуно изгубе контролу над собом, па неретко бацају ствари око себе, вичу и изговарају увредљиве речи и нападају друге особе. Такво понашање детонатаора по његовом мишљењу проузроковано је идејом да се лоше поступа с њим, да га варају и да му прете. Зато детонатор прибегава напраситом понашању и заплашивању других како би створио контролу над околином. С оваквом особом можете изаћи на крај ако је пустите да прво „скупи крила“. Ако то не успе, прекините јој стање беса и зловоље користећи реченице:“Молим Вас, мало тише“ или „Станите мало, молим Вас“. 

АНТИПРОТИВАН су особе карактеристичне су томе што на свако питање обично одговарају: не може, не ради, то је немогуће… Људи из ове групе уверени су да је све ван њихове контроле. Такав приступ животу користе да би побегли од сопствених осећања немоћи и неспособности. И када траже да преузму активну улогу у решавању неких проблема, настављају у негативном и критичком маниру. Да бисте зауздали антипротивне типове, не расправљајте о њиховом песимизму. Напротив, говорите с пуно оптимизма о решавању постојећих проблема и одсликајте им начин превазилажења сличних проблема у прошлости. 

ВРДЛАМЕ су по навици неодлучне. Обично су разапете између жеље да буду од помоћи и жеље да никоме не науде. Свакако, то је веома тешко, јер било ко с било каквим ауторитетом или моћи доноси одлуке. Но, многе одлуке неће бити пријатне за све у исто време. Врдаламе ће прихватати неки задатак или одговорност, али их неће испунити. Занимљиво да су људи таквог карактера пријатни и лаки за сарадњу, али само до тренутка од којег почињете да зависите од њих. Њихов стандардни одговор је – бити без одговора. С врдаламом будите дипломата. Дајте му подршку за свако решење ситуације које таква особа може да понуди. Но, пажљиво утврдите ко је одговоран и за које задатке у процесу решавања проблема.

Разоружајте_нападача_и_створите_пријатеља_од_непријатеља_3

У свкодневном животу често сте неку особу у послу или свом окружењу окарактерисали као закерало. У психологији такав тип људи носи назив – КУКУМАВКА. Они за све што је око њих мисле да је погрешно, почев од тога како ви радите свој посао, па до тога како неко други треба да нешто уради или не уради. Порука коју кукумавка носи садржан је у захтеву да неко други нешто уради да би решио њене проблеме. Њима је немогуће да се укључе у продуктивно решавање проблема, а ако се и укључе, то само значи да ће имати још више примедба и притужби. Овакве особе обично се осећају беспомоћнима и не могу да промене околности због којих иначе приговарају. Истовремено, понашају се ноншалантно и необавезно, као што и не преузимају одговорност за било шта. Како бисте изашли на крај с типичним закералом, одмах пресеците његов круг непрестаног оптуживања и пребацивања, а посебно инсистирајте на томе да ће његов проблем бити озбиљно размотрен.

Разоружајте_нападача_и_створите_пријатеља_од_непријатеља_2

Они одговарају ћутањем, мумлањем или неодређеним да или не. И управо је то ЋУТЉИВКО. Када покушате да их отворите, они обично задржавају свој став и веома стидљиво појашњавају своје позиције. Овакве особе својим понашањем, које представља својеврсни одбрамбени штит, покушавају да избегну болне међуљудске односе и стварање непријатеља или изврдавају да заузму став о одређеном питању. Њихово понашање обично скрива њихов страх, мрзовољу, љутњу или заједљиво одбијање сарадње. Главна мука с оваквим људима је како их отворити за разговор да би Вам објаснили у чему је њихов проблем.

СВЕЗНАЛИЦЕ су као булдожери. Уверени су да су експерти за све. Они пројектују осећај апсолутне сигурности о свему и обично остављају друге да се осећају глупима, бескориснима и слично. Такође, често на чињенице и знање других реагују с негодовањем, љуте се или се чак и повлаче. Када кренете да их испитујете о њиховим плановима, често истоваре гомилу чињеница и аргумената, познатих само њима. Вођени су потребом да поједноставе свој свет, да им буде што разумљивији и под контролом, па и онда када је то немогуће. За комуникацију с оваквим типом људи добро се припремите, урадите „домаћи задатак“ и прикупите све потребне информације. Водите рачуна о сопственим одговорима, на основу којих би могло да се закључи да и Ви спадате у овај тип личности. То је пун погодак.

Да бисте успешно преговарали с различитим типовима људи, важно је да препознајете невербалне сигнале који много говоре. Особе које у разговору држе прекрштене руке обично су у дефанзиви, затворене за разговор; често се овакав став уочава код мушкараца који седе на столицама без рукохвата. Ако неко добује прстима по столу, то је сигнал да је изнервиран, нестрпљив или узнемирен.

Често се дешава да неко с ким разговарате избегава Ваш поглед. Такве особе могу бити стидљиве или им је досадно с Вама. Такође, то указује и на недостатак самопоуздања, а некада се то тумачи као превртљивост. Људи који не схватају о чему је реч или се не слажу с оним што говорите, обично се мрште. То схватите озбиљно. Подизање јачине и висине тона говори да особа с којом комуницирате исказује нервозу или се љути. У свету невербалне комуникације жене чешће подижу висину гласа. Код мушкараца је обрнуто. Они спуштају тон управо када су љути и нервозни. Такође, брз говор или муцање карактеристични су за узнемирене, забринуте и изнервиране људе.

Многи људи чешкају нос, али то на одређеном ниво комуницирања указује да је особа збуњена, нешто јој се не допада или жели да премости одговор. Стиснута вилица својственија је мушкарцима него женама и указује да је особа љута или забринута. Када неко слегне раменима, онда Вам је јасно да му је свеједно или не зна одговор. Опуштено или „отробољено“ држање тела јесу знак да је човек уморан, потпуно опуштен или депримиран.

Разоружајте_нападача_и_створите_пријатеља_од_непријатеља_4

Очигледно је да откривање типова људи и упознавање њихових карактеристика може умногоме да нам олакша живот. Стратегија у превазилажењу њихових незгодних особина учиниће да у свакој тешкој ситуацији имамо шансе да их смиримо или активирамо, зависно од потребе.

Ала лажу 

 

Јован Стерија Поповић био је мудар писац и схватио је да смо ми, Срби, много смешан народ и да ћемо лаж да прогутамо, само ако нам се она лепо упакује и сервира. Вековима гутамо разне лажи, ударамо главом о зид и наравно да остајемо у блату, а свет иде даље. Очигледно је да то траје и данас. Власт нам свашта сервира. Министри и посланици често трљају нос, прикривају уста приликом говора, а народ то све гута.

 

Сигнали лагања

Разоружајте_нападача_и_створите_пријатеља_од_непријатеља_5

 

Особа спремна на лаж то исказује и невербалном комуникацијом. Уочљиво је следеће:

  • избегавање контакта погледом
  • брзи трептаји капцима
  • трљање носа
  • прикривање уста приликом говора
  • стављање руке на грло
  • трљање задње стране врата
  • прочишћавање грла
  • често влажење уста

 

Разоружајте незгодне

 

До сада је урађено више упутстава која се примењују у разговорима с незгодним странкама. Научивши ту вештину моћи ћете да пребродите многе проблеме у обичном животу, од шалтера у дому здравља, преко поште, самопослуге, посла, па све до својих комшија.

Важно је да у првом тренутку комуникације схватите да супротна страна брине о себи, али се ослободите њене контроле. Неопходно је да се спонтано извучете из негативних вибрација и донесете одлуку о жељеним резултатима. Запамтите да се незгодни људи тешко мењају, зато се припремите. Покажите како се осећате, питајте и не оптужујте. Тражите повратне информације да бисте сазнали како се други осећају и повежите циљеве са жељама других. Задржите професионални ниво разговора и пружите сваком осећај контроле. Да бисте постигли своје циљеве, разговарајте у четири ока кад год је то могуће и избегавајте публику. Окружење може спонтано да Вам ослаби позицију. Све што се с неким договорите у послу запишите. Све што није записано и не постоји.

У комуникацији с људима будите искрени и не показујте превише осећања. Останите мирни. Ако желите да Вас други поштују, онда морате да изградите самопоштовање. Оно што сигурно пролази код скоро свих људи јесте љубазност. Разоружајте нападача и створите пријатеља од непријатеља. То је уметност.

Share this:

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.