Светска нулта тачка комуникација

Share this:

Поводом годишњице смрти Михајло Пупин, великан српске и светске науке у среду 12. марта 2015. је у Идвору, месту коме је рођен 9. октобра 1954. овај великан постављен је спомен-путоказ, светска нулта тачка која показује да је Михајло Идворски Пупин одавде кренуо на школовање у Панчево, потом Праг и Америку, где је стекао светску славу.

Михајло Идворски Пупин научника, проналазача, професора на Универзитету Колумбија у Њујорку, који је својим изумима дао значајан допринос достигнућима на пољима телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, рендгенологије и електротехнике кренуо је на пут ка звездама из свог родног Идвор. И управо ту 80 година након његове смрти постављен је Спомен-путоказ у меморијалном комплексу, који у Идвору обухвата Пупинову родну кућу, Музеј смештен у згради основне школе коју је похађао и Задужбину – Дом Михајла Пупина.

Путоказ је постављен на иницијативу и продукцијске куће „Исток филм” Мирослава Станковића из Панчева, који снима филм о научнику, и Дома културе у Идвору, а уз сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе и Министарства културе. Велико разумевање и огроман допринос у реализацији овог пројекта  дало је београдско предузеће „Модел 5”израдом  спомен-путоказа.

svetskanultatackakomunikacija01

 

На путоказу су се нашле табле с именима градова у којима је живео и радио Пупин, уз назначену раздаљину тих градова од Идвора. Именима тих градова придодата су и имена других градова у свету у којима славни научник није био, али су захваљујући његовом проналаску познатом као Пупинов калем, повезани у глобалну мрежу комуникације која повезује удаљене тачке широм планете, па је тако на путоказу наведено 12 градова. Саставни део путоказа је и цитат из Пупинове аутобиографије „Од пашњака до научењака” за који је 1924. године добио престижну Пулицерову награду.

 

Share this:

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.